Şişmanlık ilerleyen dönemlerde karaciğer yağlanması, hipertansiyon, diyabet ve bazı kanser türlerine neden olabiliyor. Çocuklarda bile obezitenin görülme sıklığı artarken, havuç, elma, kavun, karpuz gibi glisemik indeksi yüksek gıdaların çok tüketilmemesi gerekiyor. Obeziteye karşı düzenli egzersiz yapmak ve yetişkinlerin günde en az 5 bin adım atması büyük önem taşıyor.
Obezitenin günümüzde artmasının altında birden çok neden bulunuyor. En büyük nedenler arasında ise hareketsizlik, aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları, eğitim düzeyi, sosyo-kültürel etmenler, hormonal ve metabolik sebepler geliyor.
Aşırı kalorili gıdalarla beslenme, fast food, asitli içecekler ve hazır meyve sularının çok tüketilmesi, aşırı ekmek, pirinç, buğday ürünleri, pasta, unlu mamuller, çikolata, yağlı ve şekerli gıdalar, aşırı şeker ve meyve tüketmek obeziteye neden oluyor. Öte yandan genetik etmenler, ailece aşırı kalorili gıdalarla beslenme, psikolojik sorunlar ve bazı ilaçlarda kilo artışına yani obeziteye neden olabiliyor.
Çocuklarda Bile Sıkça Görülüyor
Obez çocuklarda ileriki yıllarda kalp damar hastalığı, karaciğer yağlanması, siroz ve şeker hastalığı çıkabiliyor. Bu nedenle çocukların, fast food gıdalardan, hazır meyve suyu ve asitli içeceklerden, unlu ve tatlı ürünlerden mutlaka uzak tutulması gerekiyor.
Sağlıklı Beslenme Oldukça Önemli
Obeziteyle mücadelede spor ve sağlıklı beslenme oldukça önemli yer tutuyor. Öncelikle az yemekle birlikte spor ve yürüyüş hayatın bir parçası olmalı. Havuç, elma, kavun, karpuz gibi glisemik indeksi yüksek gıdalardan uzak durulması veya çok az porsiyon şeklinde tüketmesi gerekiyor. Çayın şekersiz şekilde içilmesi, yoğurdun kaymağı gibi yağlı, enerjisi yüksek gıdalardan uzak durulması gerekiyor. Kahvenin ise mümkünse sade ve şekersiz olarak tüketilmesi, akşam yemeğinin az ve yatmadan en az 4 saat önce yenmesi gerekiyor.