Emek veren, üreten, dokunduğu her şeye değer katan kadınlara iş hayatında ayrılan alan hala yeterli düzeyde değil. Kadına yönelik istihdamın artırılması için genel olarak sektörler, bireysel olarak firmalar çalışmalar gerçekleştiriyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre beyaz et sektörü kadın istihdamı konusunda Türkiye ortalamasının üzerinde yer alıyor.

Yıllık 5,5 milyar dolar ciroya sahip olan beyaz et sektörü 15 bin adet kayıtlı kümesi ile 3 milyon kişi için istihdam alanı yaratıyor. Tarımı destekleyen yapısıyla büyük bir istihdam sağlayan beyaz et sektörü bu yönüyle Türkiye ekonomisi için önemli bir katma değer konumuna geliyor.

YÜZDE 40 ORANIYLA ORTALAMANIN ÜZERİNDE YER ALIYOR

İş hayatında var olan kadınların sayısını arttırmak için bir yanda çalışmalar ve projeler devam ederken diğer yanda TÜİK 2020 verilerini açıkladı. TÜİK’in 2020 yılı verilerine göre Türkiye’de kadın istihdam oranı yüzde 30. Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR), yaptığı sektör bazlı araştırmada Türkiye Beyaz Et Sektörü kadın istihdam oranını yaklaşık yüzde 40 olarak belirtti.

BEYAZ ET SEKTÖRÜ ÖNE ÇIKIYOR

Gerçekleştirdiği çalışmalarla diğer sektörlere göre çıtayı yukarıda tutan beyaz et sektörü, ülke ortalamasının yüzde 10 üzerinde yer alıyor. Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Naci Kaplan açıklanan sonuçla ilgili şu açıklamayı yaptı:

Sürdürülebilir bir gelecek için kadınların başta üretim olmak üzere tüm alanlarda etkin olması ülke refahı için önemli. 20 yıldır Türkiye’de beyaz et sektörü üretim ve ihracat alanlarında çok ciddi gelişmeler gösterdi. Sadece Türkiye’de değil dünyada da önemli bir konuma geldik. Bizim işimiz yoğun emek gerektiren bir iş gücü istiyor ve biz kadın emeğinin değerini biliyoruz. Kadınların çalışma dünyasında eşit fırsatlara sahip olması konusunda hepimizin payı olmalı. Hedefimiz sektördeki yüzde 40 kadın emekçi katılımını destekleyerek eşitlik sağlamak.

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40 bin dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 120 kadın işçi can verdi. 26 – 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında; Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın “Internationaler Frauentag” (International Women’s Day – Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi. Öneri oybirliğiyle kabul edildi. Bu özel gün Türkiye’de de 1984 yılından beri kutlanıyor.