Türkiye’nin lider piliç üreticisi Şenpiliç’in, Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde 400 milyon TL yatırımla kurduğu entegre tesisin açılışı, düzenlenen törenle gerçekleşti. İlk etapta Kesimhane ve Yem Fabrikası ile başlayan yatırım, Kuluçkahane ve damızlık çiftlikleriyle devam edecek.
Osmaniye – Kadirli’de kurduğumuz entegre tesisin açılış törenine, Kadirli Kaymakamı Vehbi Bakır, Sumbas Kaymakamı Mehmet Furkan Taşkıran, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Fatin Rüştü Özeser, Emniyet Müdürü Mustafa As, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Yusuf Avcı ile Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmethan Yüksel katıldı.
YILLIK 120 BİN TON ÜRETİM KAPASİTESİ
Törende açılış konuşmasını yapan Şenpiliç Yönetim Kurulu Başkanı İpek Üstündağ, Türkiye ekonomisinin büyümeye devam etmesi için yatırımların şart olduğunu vurguladı. Şenpiliç’in her gün 3 milyon hanenin mutfağına giren ulusal bir marka olduğuna dikkat çeken İpek Üstündağ, ‘‘Üretimde de ulusal düzeye ulaşmak hedefi ile Sakarya’dan sonra 2019’da Osmaniye’de üçüncü kesimhanemizi kurduk. Açılış törenini yaptığımız tesis Kadirli Kesimhanemizin 1. üretim hattıdır. Birinci hattımızda yıllık 120 bin ton üretim kapasitemiz mevcut. Tesis planımız 2 hat kurmak üzerine. Ceyhan’daki yem fabrikamız ve kuluçkahanemiz ve inşa etmekte olduğumuz Niğde Ulukışla ve Osmaniye Düziçi’ndeki damızlık çiftliklerimizin hepsi 2 hatta uygun kapasiteler ile kuruldu’’ dedi.
“YETİŞTİRİCİLER DEVLET TEŞVİKLERİ İLE DESTEKLENMELI’’
“Kesimhanemizde 2. Üretim hattını da kurmak istiyoruz” diyen Üstündağ, “Yaklaşık 400 milyon TL tutacak olan bu yatırımı yapmak için hazırız. Fakat sektörümüzde darboğaz broiler kümesi kapasitesinin kesim kapasitesinden az olmasıdır. Çukurova bölgesine baktığımızda Kadirli Kesimhanemizin 250 km yarıçapında ikinci hat için ihtiyacımız olan kümes kapasitesi mevcut değildir. Bölgede diğer ulusal entegreler tarafından planlanan yatırımlar da var. Çukurova’da kümes kapasitesinin yüzde 50 artmasına ihtiyaç var. İlave 25 milyon adet piliç için kümes gerekli. Broiler çiftliği dediğimizde aklımıza küçük ölçekli işletme gelmemeli. Ortalama kümes büyüklüğü 2000 m2 olan yaklaşık 800 kümes gerekli. Bu da 3 milyar liralık bir yatırım demek. Bu yatırımın gerçekleştirilmesi için yetiştiriciler devlet teşvikleri ile desteklenmelidir’’ ifadesini kullandı.