Pilici pişirmeden önce, pişirme esnasında veya piştikten sonra değişik çeşnilerle ve yöntemlerle lezzetlendirmek, etin tadını ve dokusunu son derece zenginleştirecektir.
Tavuk haşlanırken içine 1 diş sarımsağı soymadan atmak, tavuğun lezzetini çok daha farklı yapar.
Tavuk fırından çıktı… Eğer hemen yenmeyecekse fırından çıktığı anda folyo kağıdına sıkıca sarmak, tavuğun yumuşacık kalması için küçük bir hiledir.
Aynı şekilde, fırında pişen tavuk hemen tüketilmeyecekse, üzerine limon suyu ve margarin sürerek de kurumasını önlemek mümkündür.
Fırına konacak tavuğun tepsisi, tavuk büyüklüğünde olmalıdır. Daha büyük bir tepside, eriyen yağlar boş kalan kısımlara akıp yanacağından, lezzeti tavuğa geçmez.
Tavuk pişerken, suyuna birkaç damla limon sıkmak lezzet katar. Aynı zamanda tavuğun daha da kolay pişmesini sağlar.
Eğer tavuk fırında pişiriyorsa, içinin iyice pişmesi ve dışının da yanmaması için tavuğun göğsü alta ve sırtı da üste gelecek şekilde fırına yerleştirmek doğru olur.
Fırında tavuğun beyaz göğüs etinin kurumaması için butlar birbiri üzerine çapraz yerleştirilebilir. Pişirme süresi yarılanınca da sırt üstü yatırmak gerekir.
Pilici, ister 1 saat, ister bütün gece marine etmek, hem ete lezzet katar, hem de pilicin nemli kalmasını sağlar. Bu durum, özellikle, ızgara üzerinde hızlı pişmeye ve kurumaya çok müsait olan, kemiksiz/derisiz ızgaralık piliç göğsü parçalarında etkilidir.
Marine ederken aklımızda bulunması gerekenler:
Aşağıda 4 kişilik servis için hazırladığımız birkaç marine tarifi yer alıyor:
Asya usulü zencefil marinesi:
Serpme işlemine bir tür “kuru marine” denebilir. Çeşni karışımları, pilicin üzerine elle serpilir ve ızgaraya atmadan önce, 20 dakika (veya bütün gece) buzdolabında bekletilir. Değişik karışımları deneyerek hoşunuza giden lezzeti siz kendiniz de bulabilirsiniz.
Aşağıda 4 kişilik servis için hazırladığımız birkaç marine tarifi yer alıyor:
Acı baharatlı serpme sos:
Sürme sosların diğer marinelerden farkı, pişmekte olan pilicin üzerine fırçayla sürülmeleridir. Pilice sürme sos uygulamak için en uygun zaman, ızgaradan almadan önceki son 10-20 dakika arasıdır. Böylece sosu fazla pişmemiş olur.
Aşağıda 4 kişilik servis için hazırladığımız birkaç marine tarifi yer alıyor:
Orijinal barbekü sosu:
1 çorba kaşığı yağı tavada eritin.
1 küçük soğanı rendeleyip yağa ekleyin ve kavurun.
Karışıma 1/4 bardak kıyılmış kereviz, 1/2 bardak su, 3/4 bardak ketçap, 1 çorba kaşığı sirke, 1 çorba kaşığı limon suyu, 2 çorba kaşığı Worcestershire sosu, 1/3 bardak esmer şeker ekleyin.
10 dakika orta ateşte pişirin.
Asya usulü hardallı sos:
1/4 bardak soya sosunu, 2 çorba kaşığı hazır hardalı, 2 çorba kaşığı esmer şekeri ve 2 çorba kaşığı sirkeyi küçük bir tavada kaynayana kadar karıştırın.